advertiser

Saturday, 25 February 2017

Selesai agensi bertindih sebelum buang orang, tegur Amanah


PETALING JAYA: Pertindihan peranan dan tugas pelbagai agensi dan jabatan kerajaan perlu dibetulkan sebelum mengambil langkah membuang kakitangan awam, kata Amanah.

Timbalan Presiden Salahuddin Ayub menyeru pengurusan audit dilaksanakan bagi membetulkan struktur kerajaan sekaligus menghasilkan penjimatan.

"Sebelum isu ini memangsakan anggota perkhidmatan awam, mengapa kita tidak berfikir untuk menstrukturkan semula isu pertindihan beberapa jabatan dan agensi," katanya dalam kenyatan semalam.

"Kita lihat situasi hari ini di mana wujudnya Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), kemudian diadakan pula Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

"Apa perlunya Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) setelah adanya Majlis Amanah Rakyat (Mara). Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) bertindih dengan Perbadanan PR1MA Malaysia. Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (Pemandu) pula ditubuhkan setelah adanya Unit Perancang Ekonomi," soalnya.

SPAD, Teraju, PR1MA, Pemandu dan Unit Perancang Ekonomi terletak di bawah Jabatan Perdana Menteri.

SPAD berperanan merancang, menyelia, dan menguatkuasakan semua perkara berkaitan dengan pengangkutan awam darat di Malaysia Timur; Teraju menerajui, 

No comments:

Post a Comment