Sunday, 12 February 2017

Kini menipu lesap dan songlap duit rakyat mula dari atas hingga bawah, tak kira hang sapa dan parti mana

Monier Mat Din,

Di zaman FB ini rata2 orang termasuk saya dah kurang baca suratkhabar. Bukan kata suratkhabar Berita TV pun dah jarang dengar. Sesekali buka radio kat keta, keluar berita ringkas mana2 siaran, baru dapat tau dua tiga berita terkini semasa.

Sebab tu wpun rata2 org dah tak langgan suratkhabar suratkhabar ini, saya pastikan juga sekurang2nya seminggu sekali hari Ahad vendor suratkhabar hantar mai Mingguan Malaysia ke rumah.

Walaupun kadang2 tak berapa selera tapi saya pastikan juga diri saya ini tak ketinggalan jauh sangat dgn berita2 dan perkembangan terkini semasa. Bukannya apa kadang2 di tempat kerja meeting dgn Boss2 besaq dari Jepun sesekali timbul topik tentang isu2 semasa yg ada kaitan dgn masa depan dan kestabilan pelaburan di negara orang ini bolehlah saya celah cakap kata tak dak apa aih itu cerita org politik ja, satgi reda lah tu, dan sebagainya.

Pelabur2 asing nie depa mai negara kita depa nak buat duit bukannya nak buat kerja charity / kebajikan. Makanya setiap denyut nadi negara kita, politik ka ekonomi ka sosial ka depa kena amik kira.

Saya langgan Mingguan Malaysia sebab MM hujung minggu ini dia ada rangkuman berita2 penting atau pun topik2 utama semasa yg boleh kita baca, terutamanya di ruang Analisis Mingguan dan bahagian Rencananya. Biasanya di situlah tumpuan saya.

1. Minggu ini rasa "penin" sikit, ada berita baru yg tak pernah dengar, macam topik PANAS lah pula, siap dibubuh background kala merah dgn tajuk utama Bongkar Dalang Kerugian Besar Bank Negara. Bilalah pula bank negara rugi besaq ini?

Baca pi baca tengok, la..depa kata zaman Dr Mahathir merintah Malaysia hari tu apa dia buat tak tau sampai Bank Negara RUGI RM44 Billion, tapi selama 25 tahun depa pakat kambus (org Baling kata susuk) cerita tu tak bagi rakyat jelata tau sampai lah hari ini.

Biaq betoi !

RM44 Billion tu bukannya satu jumlah yg sedikit, boleh bagi budak2 Universiti belajar free tak payah hutang PTPTN dan hat dah grad, hutang PTPTN duk terkial2 nak bayar bulan2 tu boleh burn tak payah bayar teruih.

2. Baca lagi.

La, patut pun cerita lama hat dah kambuih dalam2 tu timbul balik, pilihanraya nak mai dah rupanya. Dr Mahathir duk pulun sangat lawan team hat duk ada ini. Dia pulun sungguh serang musuh politik dia nie terutamanya bab skandal 1MDB.

Sembang bab 1MDB ini, org awam mcm kita nie letih dah dengar sebab depa duk cerita bab uang ringgit BILLION BILLION yg tak kesampaian otak kita nak memikirkannya, terutamanya org2 kampung noreh getah pokok orang, awak2 nelayan kerja bot orang, tukang racun rumput di bendang2 dan sebagainya. Depa ini pendapatan RM1000 sebulan pun tak sampai mcm mana nak sembang Billion !

3. Baca lagi.

Team Pembangkang duk jaja cerita kata Duit 1MDB lesap lebih kurang RM42 Billion.

Aik, jumlahnya lebih kurang mcm duit Bank Negara lesap zaman Dr Mahathir lah pula, RM44 Billion.

Kosong-kosonglah kalau macam tu..:-)

Duk kerja lesap duit ja depa nie, aduih !!

4. Baca lagi, muka depan Mingguan Malaysia hari ini berita kecik belah bawah "Duit FELDA lesap pi mana entah, RM4.3 Billion?".

Lesap lagi, Billion Billion lagi, aduih.

5. Duk kerja lesap duk kerja kena tipu aje.

Berita Besar muka depan Mingguan Malaysia hari ini, lebih 1000 org yg sesetengah tu kerja hebat2 lulusan baguih2 kena tipu dgn satu budak pompuan lulusan SPM ja, pelaburan palsu. Berapa?

RM55 JUTA.

Hah hat nie sib bik tak sampai Billion.

Nak habag kata, menipu lesap dan songlap duit di bumi Malaya kita ini dari atas sampai ke bawah, tak kira hang sapa tak kira hang menganut parti apa, tak kira hang pangkat VIP atau pun rakyat jelata, tak kira hang ada PhD celup atau pun SPM semata.

Letih kita dengar tapi kita tak leh nak buat apa.

Cuma nak habagnya kita boleh sembang la sebab kita tidak diuji dengan DUIT juta-juta depan mata.

Duit boleh buat orang kelabu mata, itu ja.

Saja nak kongsi.

Tkasih.

No comments:

Post a Comment