advertiser

Thursday, 29 September 2016

Setuju wujud Barisan Rakyat untuk hadapi BN

Setuju wujud Barisan Rakyat

SHAH ALAM – Cadangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bagi mewujudkan satu gabungan besar parti pembangkang mendapat reaksi positif.

Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Salahuddin Ayub berkata, pihaknya menyambut baik idea tersebut dan berharap ia mampu direalisasikan.

Menurutnya, cadangan menggabungkan parti-parti pembangkang dengan menggunakan satu nama dan logo merupakan usaha pembangkang sejak sekian lama.

"Sewaktu dalam PR dulu pun, kita pernah kemukakan permohonan kepada pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk gunakan satu logo parti sahaja, namun tidak berjaya," katanya.

Sebelum ini, Naib Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dalam satu sesi dialog mengesyorkan semua parti pembangkang membentuk satu barisan baharu yang bernaung di bawah satu logo untuk mengalahkan BN pada PRU14.

Salahuddin memberitahu, cadangan tersebut bakal berjaya sekiranya ROS meluluskan permohonan menggunakan satu logo pada PRU akan datang.

"Sekarang ini halangan terbesar adalah mendapat kelulusan ROS. Kita harap ROS lebih terbuka meluluskannya kali ini.

"Di pihak Amanah, kita sedang menggembleng tenaga memastikan perkara ini berjaya.

"Dengan kehadiran Bersatu, saya yakin kita makin kuat untuk menumbangkan BN," katanya.

Sementara itu, Naib Presiden PKR, Tian Chua ketika dihubungi memaklumkan parti itu turut menyambut baik syor daripada Mukhriz.

"Itu memang yang kita cadangkan sekian lama. Saya berterima kasih kepada Bersatu kerana mengambil sikap yang sama.

"Dari awal lagi kita nak lihat parti-parit pembangkang bersatu dan ini yang diimpikan.

""Diharapkan ia membawa kejayaan," katanya.

Beliau turut menyarankan agar parti-parti pembangkang yang lain untuk turut serta dalam gabungan terbesar itu.

"Prinsip satu lawan satu boleh dikatakan telah dipersetujui semua parti pembangkang, mungkin kita boleh bersetuju dengan gabungan ini pula," katanya.


Bersatu perlu kerja keras jika mahu Muhyiddin jadi PM

Wong Chen

SHAH ALAM - Parti Pribumi Bersatu (Bersatu) perlu bekerja keras dan memenangi lebih banyak kerusi pada PRU 14 akan datang sekiranya menginginkan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri selepas ini.

Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen berkata, pemilihan Perdana Menteri bukannya ditentukan oleh Pakatan Harapan mahupun Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad, namun ia dipilih melalui konvensyen Parlimen.

"Calon yang akan dipilih adalah dari parti atau gabungan parti yang menang majoriti kerusi dalam PRU akan datang.

"Pendek kata, orang yang dapat sokongan paling banyak daripada ahli Parlimen akan menjadi Perdana Menteri," katanya menerusi kemas kini status di laman Facebooknya hari ini.

Bercakap di London minggu lalu, Mahathir memberi bayangan bahawa kemungkinan Muhyiddin akan dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya menang dalam PRU akan datang.

Dalam pada itu, Wong Chen berkata, kedudukan semasa Pakatan Harapan pada masa ini adalah jelas bagi menjadikan bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri sekiranya berjaya menawan Putrajaya.

"Bolehkan Anwar menjadi Perdana Menteri?

"Sudah tentu akan ada Perdana Menteri interim atau sementara semasa peralihan bagi membolehkan Anwar menjadi Perdana Menteri," katanya.

Selain itu, Wong Chen yang juga merupakan Pengerusi Biro Perdagangan dan Pelaburan PKR berkata, beliau telah beberapa kali memaklumkan supaya Bersatu dapat mengeluarkan dasar mereka secepat mungkin.

Beliau berkata, Bersatu boleh mendapatkan pandangan daripada NGO yang menyokong parti itu bagi mengeluarkan dasar mereka sendiri selepas ini.

"Jika tidak, usaha mereka untuk menaikkan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri tidak akan memberi inspirasi kepada orang ramai," katanya.


Wednesday, 28 September 2016

Cerita dongeng berkenaan "DEDAK MURAHAN"...!!

CERITA DONGENG DEDAK MURAHAN

Di alam maya ketika ini bertebaran cerita mengenai Tun Mahathir Mohamad kononnya mahu berdamai dengan Najib Razak. Daripada blog, FB dan grup Whatsapp, cerita berkenaan terus berpanjangan disebarkan tanpa hentinya.

Dalam cerita itu, Tun Mahathir dikisahkan memilih untuk berdamai kerana telah menemui jalan buntu untuk menyingkirkan Perdana Menteri, selain timbulnya beberapa isu perpecahan dan berebut jawatan sesama sendiri dalam PPBM.

Dalam pelan damai itu dikatakan Tun Mahathir bersetuju agar Najib terus kekal sebagai Perdana Menteri, tetapi dengan syarat hendaklah melepaskan jawatan Menteri Kewangan yang disandangnya sekarang.

Untuk menyedapkan lagi cerita, Tun Mahathir diberitakan menetapkan syarat kepada Najib agar anaknya, Mukhriz dilantik sebagai Menteri Kewangan melalui lantikan sebagai Senator terlebih dahulu.

Hahaha....memang boleh ketawa dibuatnya....

Siapa pun yang waras pemikirannya, tidak makan dedak atau kalau pun ada menerima dedak, gred yang diterima adalah berkualiti tinggi, mereka pasti ketawa besar dengan cerita damai antara Tun Mahathir dengan Najib itu.

Cerita itu tidak lebih kisah dongeng yang diimaginasikan ketika sedang menunggu dedak bulanan jatuh ke dalam poket, itu pun sebenarnya hanyalah dedak bermutu rendah atau gred C sahaja. Penerima dedak gred A tidak mungkin membuat cerita khayalan seperti itu, apatah lagi mereka yang mahu dikenali sebagai "orang perjuangan".

Membuat cerita dongeng seperti itu, bukan saja tidak membantu menguatkan lagi Najib, malah tidak juga membuatkan Tun Mahathir dan PPBM semakin lemah. Ia boleh dijadikan sekadar hiburan petang semata-mata.

Pertama, Tun Mahathir bukanlah jenis manusia yang boleh disuapkan dengan dedak oleh sesiapa pun. Rasa tanggungjawab dan sayangnya kepada negara begitu tinggi, melebihi rasa sayang kepada karier dan masa depan politik anaknya sendiri

Jika Tun Mahathir begitu mementingkan perjalanan karier Mukhriz, adalah lebih baik jika beliau kekal berbaik dan menyokong apa saja yang dilakukan Najib sejak dulu daripada berkelahi dengannya.

Kedua, Tun Mahathir kini sudah ada parti baru, PPBM dan sedang menjalin kerjasama yang erat dengan Pakatan Harapan menjelang PRU 14 akan datang. Malah beliau juga sudah berbaik-baik dan bersalaman dengan Anwar Ibrahim. Keahlian tidak rasmi PPBM juga sudah mencecah ratusan ribu orang.

Ini meletakkan perjuangan beliau sekarang ini sedang berada di landasan kemenangan dan semakin hampir untuk membuatkan Najib tersingkir daripada jawatannya. Tarikh PRU 14 adalah sesuatu yang amat menakutkan buat Najib.

Jadi, di mana logiknya Tun Mahathir mahu berdamai?

Ketiga, Tun Mahathir turut dikenali sebagai seorang yang sentiasa berpegang kepada prinsip apa yang diperjuangkannya dan tidak pernah mengalah ketika di pertengahan jalan.

Dalam kes Najib, sasaran Tun Mahathir tidak pernah berubah. Jika diumpamakan seperti peluru berpandu, Tun Mahathir sebenarnya sudah "mengunci sasaran" yang hendak ditembaknya. Ke mana pun Najib lari, berlindung atau menyelinap, sasaran yang hendak ditembaknya itu tidak pernah berubah. Malah, sesiapa yang melindungi Najib, termasuk UMNO sekali pun, bagi Tun Mahathir, ia perlu "dimusnahkan" sekali.

Berdamai atau mengalah, lebih-lebih lagi kepada Najib yang banyak kali digelarnya sebagai "pencuri terbesar wang negara", boleh dikata amat mustahil sekali. Bukan Tun Mahathir orangnya yang boleh berbuat demikian.

Dalam cerita yang diimaginasikan itu, disebut juga dua nama "tauke Cina" yang kononnya selama ini berperanan sebagai "funder" dalam gerakan untuk menjatuhkan Najib bersama-sama dengan Tun Mahathir.

Lanjutan daripadanya, difahamkan juga satu laporan polis akan dibuat esok oleh seorang pemimpin Pemuda UMNO agar kedua-dua "tauke Cina" itu dapat disiasat oleh pihak berkuasa.

Sekali lagi, ini juga adalah cerita dedak gred C sebenarnya. Satu orang membuat cerita dongeng daripada imaginasi sendiri dan kemudian satu orang lain pula membuat laporan polis untuk menunjukkan ia seolah-olah kisah benar.

Motifnya tidak lain ialah dedak, sama ada mahukan tambahan dedak atau mengharapkan gred dedak akan datang dinaikkan kepada gred A atau B. SH 26/09/2016).

Aduhai Pemuda UMNO.. memang dah "NAMPAK BODOH" pun..!!!!

MEMANG DAH "NAMPAK BODOH" PUN!!


Pemuda UMNO akhirnya membuat keputusan membatalkan hasrat untuk membuat laporan polis terhadap dua "tauke Cina" yang didakwa terlibat membiayai gerakan mahu menyingkirkan Perdana Menteri, Najib Razak yang ditunjangi oleh Tun Mahathir Mohamad.

Pembatalan dibuat dikatakan untuk mengelakkan Pemuda UMNO nampak "bodoh" berikutan maklumat mengenai perkara itu didapati tidak sahih.

Pemuda UMNO juga mengesahkan maklumat yang diterima sebelum ini adalah berdasarkan "dokumen palsu".

Kehkehkeh...kesian Pemuda UMNO!!

Semalam lagi blog telah menulis selitan cerita "dua tauke" berkenaan yang terangkum dalam kisah kononnya Tun Mahathir mahu berdamai dengan Najib, adalah semata-mata dongeng murahan yang berpunca daripada dedak berkualiti rendah.

Malangnya, hanya setelah hampir 24 jam, Pemuda UMNO yang semalam gegak gempita mahu membuat laporan polis, baru sedar maklumat yang diterima adalah tidak sahih dan palsu.

Kenapa lambat sangat untuk kenal beza antara kaca dengan permata?

Kalau terjumpa antara kaca dengan permata di tengah-tengah jalan, apakah Pemuda UMNO memerlukan masa hampir 24 jam juga untuk mengesahkan kesahihannya?

Jika hari ini Pemuda UMNO mengatakan mereka membatalkan laporan polis itu untuk mengelak kelihatan "bodoh", sejak semalam lagi apabila ada pemimpinnya "begitu cepat melompat dan berlari-lari ke kedai emas" semata-mara kerana terlihat benda berkilau di tengah-tengah jalan, Pemuda UMNO sebenarnya sudah pun "nampak bodoh" di mata umum.

Asal ternampak bersinar dan berkilau saja, terus ingat ianya adalah permata. Seharusnya pemimpin Pemuda UMNO sedar, kalau pun ingin mempertahan dan mengampu Najib, bukanlah semua perkara yang didengar mesti dibuat laporan polis dengan sesegera yang boleh.

Berfikir dan dan bertindaklah dengan waras. Fikir dan selidik terlebih dahulu. Sekurang-kurangnya untuk tempoh hampir 24 jam pada hari semalam, "kebodohan" telah melekat pada Pemuda UMNO kerana ada pemimpinnya terlalu ghairah sehingga gagal menilai antara kebenaran dengan kepalsuan, antara kaca dengan permata.

Kesian KJ ada barisan Exco seperti ini!! (SH 27/09/2016).

Tuesday, 27 September 2016

Mahathir - Muhyiddin jadi PM jika pembangkang menang tapi gabungan kena setuju dahulu

Dr M: Muhyiddin jadi PM jika pembangkang menang, tapi...

27 Sep 2016, pagi 9:57 (Dikemaskini 27 Sep 2016, tengahari 11:16)
mahathirTan Sri Muhyiddin Yassin ialah pilihan utama sebagai perdana menteri jika pembangkang menang pilihan raya – sekurang-kurangnya bagi bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bercakap di London minggu lalu, Mahathir bagaimanapun berkata ia bergantung sama ada pemimpin penaja Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dipilih sebagai presiden dan sama ada ia dipersetujui barisan pembangkang.

“Jika kamu namakan perdana menteri sekarang, sesetengah orang akan sangat sedih dan ia akan pecah belahkan parti.

“Pada masa ini kita tidak buat apa-apa (untuk pilih perdana menteri akan datang), kecualilah pembangkang menang, kemungkinan besar Muhyiddin jadi PM.

“Tetapi itu bergantung kepada parti, sama ada mereka pilih dia sebagai presiden, dan ia terpulang kepada gabungan (pembangkang) untuk tentukan siapa patut jadi PM,” kata Mahathir dalam ucapan di Universiti London pada 21 September.

Klip video ceramahnya dan soal jawabnya dimuat naik ke Internet oleh pengulas politik Mariam Mokhtar.

Mahathir berkata demikian ketika mengulas soalan hadiri berkaitan calon perdana menteri pembangkang dan sama ada mereka berupaya mewujudkan kabinet bayangan.