advertiser

Wednesday, 21 December 2016

Selamatkan negara bukan jawatan

Tujuan ahli politik adalah untuk menyelamatkan negara dan bukan mendapatkan jawatan untuk diri masing-masing, kata bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

"Kita semua mahu jadi perdana menteri atau timbalan perdana menteri tetapi kalau kamu ambil berat tentang negara ini dan mahu menyelamatkan negara ini untuk cucu kamu, ia bukan sahaja mengenai perubahan perdana menteri.

"Ia adalah mengenai membuat perubahan asas bahawa hanya orang yang berani dan berprinsip mampu lakukan," katanya dalam catatan di blog.

Zaid mengulas isu mengenai siapa akan menjadi perdana menteri jika pembangkang mengambil alih kerajaan persekutuan dalam pilihan raya umum akan datang.


Katanya, Pakatan Harapan baru-baru ini mengumumkan rancangan menamakan barisan kabinet dengan pemimpin DAP Lim Kit Siang mencadangkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai pilihan bagi jawatan perdana menteri.

Pada masa sama beliau juga mendengar khabar angin bahawa Presiden Parti Peribumi Bersatu (BERSATU), Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang berusaha keras melobi jawatan perdana menteri dengan timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali sebagai timbalannya.

Zaid berkata, cita-cita pemimpin tertentu menyebabkan pakatan politik dilihat aneh, seperti BERSATU yang terdesak untuk bekerjasama dengan PAS.

Beliau juga mendakwa mendengar khabar angin bahawa naib presiden PKR Tian Chua merancang untuk berkempen di Kelantan minggu depan dengan rakan sejawatannya dari PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang merupakan individu di sebalik langkah kontroversi meminda Akta 355.

"Rakyat Malaysia marah dengan beberapa ahli-ahli politik, dan begitu juga saya," katanya.

No comments:

Post a Comment