advertiser

Wednesday, 21 December 2016

PAS OH PAS - Antara IJTIHAD POLITIK, DOUBLE STANDARD & PUTAR BELIT


1- Pemergian Tuan Guru Haji Hadi (TGHH) ke satu majlis anjuran Tehran merupakan satu ijtihad politk beliau. Sebagai seorang Ulama Haraki veteran, sudah tentu TGHH mempunyai alasan dan sebab tersendiri yang kukuh pada pandangan dan ijtihad beliau dalam masalah ini.

2- Apabila dah namanya 'ijtihad politik', sudah tentu ia terbuka kepada kritikan dari pihak lain. Seperti yang disebut oleh kawan-kawan PAS saya apabila terkantoi bahawa Syeikh Dr Yusuf al-Qordowi dan Syeikh Dr. Ali al-Qaradaghi tidak menyokong lawatan TGHH bahawa diantara ulama, meskipun bersepakat dalam bab aqidah (syiah itu sesat), tetapi boleh berbeza dalam bab pendekatan politik.

3- Ya, kita harus hormati ijtihad beliau ini, dan sebarang kritikan mestilah ke atas tindakan dan ijtihad itu sendiri dan bukan ke atas peribadi dan batang tubuh TGHH.

4- Masalah utama dalam isu ini pada saya bukanlah bab TGHH pergi ke Tehran atas ijtihad politik beliau, akan tetapi ialah sikap DOUBLE STANDARD dan PUTAR BELIT ahli-ahli PAS sendiri apabila mendepani kritikan berhubung perkara ini.

-DOUBLE STANDARD-


5- Semasa Ust Abdul Ghani, menyertai suatu seminar pembebasan Palestin anjuran Muqawamah, suatu NGO di bawah naungan Iran, bertalu-talu serangan dilontarkan oleh ahli-ahli PAS dan juga penyokongnya dalam NGO yang tak perlu disebut nama NGOnya.

6- Tuduhan-tuduhan termasuk tasyayyu`, tali barut Iran, sanggup bersekongkol dengan Syiah antara yang dihamburkan.

7- Semasa itu, hujah yang digunakan untuk menyerang Ust Ghani ialah sanggup bersekongkol dengan pembunuh umat Islam, tidak ada ruang untuk taqrib dengan Syiah, termasuk menggunakan pandangan tokoh-tokoh spt Syeikh Qordowi yang sudah tidak percaya kepada Syiah.

8- Ust Ghani pergi ke seminar tu pun bincang isu palestin, dan Ust Ghani pun sudah tentu ada alasan dan ijtihad tersendiri.


9- Tetapi, apabila perkara yang sama berlaku kepada TGHH, tiba-tiba ahli-ahli PAS 'berputar 306 darjah'. Segala dalil-dalil agama yang digunakan untuk menyerang Ust Ghani dahulu tidak dipakai lagi. Secara tetiba mereka ini kata jalan rundingan dengan Syiah adalah jalan terbaik?

Nampak tak betapa tak 'istiqomahnya' hujah yang digunakan ?

-PUTAR BELIT-

10- Selain daripada isu double standard, antara point utama yang dipertikaikan ialah kenyataan berbelit dan menipu yang dikeluarkan oleh ahli PAS dalam mendepani kritikan.

11- Statement yang terdapat penipuan dan putar belit iaitu mengatakan bahawa TGHH pergi ke Tehran dengan restu Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS) bukan dibuat oleh orang bawahan yang biasa-biasa, tetapi oleh Ketua Penerangan Pas Pusat sendiri dan juga ditulis di dalam website ulamasedunia.org yang diselia oleh orang yang pejabatnya di ruslia (rujuk gambar).

12- Dan apabila FB rasmi KUIS sendiri mengeluarkan statement mengutuk lawatan TGHH (rujuk gambar), maka terkantoilah segala putar belit yang dihebahkan.

13- Apabila sudah terkantoi, maka ahli PAS terus menggunakan teknik berhujah yang berbentuk ad hominem seperti:

"Kau ni tak faham geopolitik"
"Kau siapa nak pertikai Naib Ketua Ulama Sedunia"

Sedangkan yang mengkritik lawatan itu Ketuanya sendiri (Syeikh Qordowi). Maka secara tetiba pandangan Syeikh Qordowi dan Syeikh Qaradghi yang diagungkan selama ini dibakul samphkan oleh para penyokong PAS dengan hujah tidak arif landskap politik, hanya tahu baca kitab dalam bilik aircond.

KESIMPULAN

Ahli-ahli PAS sentiasa menunggang dalil-dalil agama mengikut selera mereka untuk kepentingan parti dan pengaruh. Siapa yang tidak setuju dengan cara mereka menunggang dalil-dalil agama ini pasti akan dilabel sebagai liberal, tidak faham Islam, lawan ulama, ditanam di jirat dan sebagainya.

Daripada isu ini, harap ahli-ahli PAS sedar bahawa politik Islam merupakan suatu medan yang berbentuk ijtihadi, fleksibal, dan berubah-ubah. Ianya terbuka kepada kritikan dan perbincangan. Jangan bila ada orang tak setuju dengan Presiden kamu, terus dicop lawan ulama dan tak sayang Islam.

Kredit tu -Arshad Ezat-

No comments:

Post a Comment