advertiser

Friday, 25 November 2016

Wanita MCA kepada HADI - ‘Bertindak sebagai wakil rakyat, bukan wakil agama’


Ketua Wanita MCA, Datuk Heng Seai Kie mengingatkan ahli parlimen bahawa mereka dipilih sebagai wakil rakyat dan bukannya sebagai wakil agama tertentu apabila membuat keputusan mengenai Rang Undang-Undang Persendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Semua ahli Parlimen di Parlimen perlu ingat bahawa mereka dipilih oleh rakyat Malaysia sebagai wakil rakyat pelbagai bangsa dan agama.

"Justeru, mereka dipilih sebagai ahli parlimen Malaysia dan bukan sebagai ahli parlimen yang mewakili agama tertentu, bukan ahli parlimen Islam, malah mereka juga bukan dipilih sebagai awakil rakyat Buddha, Kristian atau Hindu.

"Oleh itu, saya menggesa mereka untuk bertindak secara profesional mengikut kehendak rakyat Malaysia, yang selaras dengan semangat sekularisme dan 1 Malaysia," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Untuk mengatakan bahawa rang undang-undang Hadi hanya menyentuh kepentingan umat Islam sahaja tidak boleh diterima," katanya.

Rang undang-undang Hadi, dibentangkan bagi menghapuskan halangan terakhir persekutuan bagi melaksanakan hukum hudud di Kelantan yang diluluskan di peringkat negeri tahun lalu.

No comments:

Post a Comment