Thursday, 3 November 2016

Najib berhutang RM55BIL dengan bank negara China tanpa kelulusan parlimen


Najib berhutang RM55BIL dengan bank negara China tanpa kelulusan parlimen
Stesen janakuasa sudah diberi kepada syarikat Kerajaan China. Tanah yang dulunya pengkalan TUDM Sungai Besi juga telah diserahkan kepada syarikat Kerajaan China. Sekarang Najib Razak mahu berhutang RM55 bilion dari bank milik Kerajaan China dan kemudian diberikan kontrak pembinaan kepada syarikat Kerajaan China juga.

Mohon sebarkan kenyataan media ahli-ahli parlimen PH tadi.

2 NOVEMBER 2016

PERDANA MENTERI PERLU BENTANGKAN “PRE-FEASIBILITY STUDY” (PFS), “FEASIBILITY STUDY” (FS) DAN “FINAL INVESTMENT DECISION” (FID) PROJEK KERETAPI PANTAI TIMUR

Kami, ahli-ahli parlimen Pakatan Harapan ingin melahirkan kebimbangan di atas perkembangan terkini berkaitan projek keretapi landasan Pantai Timur atau East Coast Double-Tracking Railway (ECDR) yang dilaporkan akan menelan belanja RM55 bilion.

Laporan menyebut bahawa Kerajaan Malaysia akan menandatangani perjanjian pembinaan dengan Kerajaan China melalui syarikat-syarikat milik Kerajaan China untuk membina ECDR dengan dibiayai oleh pinjaman dari Kerajaan China.

Umum mengetahui bahawa model pembiayaan dan pembinaan projek infrastruktur yang digunapakai oleh Kerajaan China (melalui anak syarikat miliknya) ialah:

1. Melibatkan pengunaan tenaga kerja dan kontraktor sepenuhnya dari China
2. Melibatkan penggunaan material sebanyak mungkin dari China
3. Melibatkan teknologi dan khidmat sokongan di masa hadapan yang sepenuhnya dari China

Selain dari kesan ekonomi berganda yang tidak dapat dirasai oleh syarikat-syarikat dan pekerja-pekerja Malaysia, lebih membimbangkan ialah pergantungan dalam jangka masa yang lama kepada Kerajaan China sekiranya perjanjian itu mengikut model yang telah digunakan oleh Kerajaan China di negara-negara lain.

Paling membimbangkan ialah kos sebanyak RM55 bilion yang disebut itu adalah terlalu tinggi, apatah lagi berikutan dakwaan bahawa kos projek ini dinaikkan untuk menutup hutang 1MDB (seperti yang didakwa Sarawak Report).

Amalan biasa bagi projek-projek bernilai tinggi seperti ini melibatkan beberapa proses kelulusan iaitu kajian pra-kebolehupayaan atau “pre-feasibility study” (PFS), kajian kebolehupayaan atau “feasibility study” (FS) dan kajian keputusan pelaburan akhir atau “final investment decision” (FID).

Kajian-kajian ini melibatkan anggaran jumlah penumpang, anggaran tiket, anggaran kos dan pertimbangan lain yang boleh menunjukkan sama ada projek ini boleh dibiayai tanpa membebankan rakyat. Soalan-soalan seperti berapa harga tiket yang dicadangkan, berapa kenaikan tiket dalam tempoh 20 tahun akan datang adalah soalan-soalan yang perlu diputuskan terlebih dahulu sebelum kerajaan menandatangani kontrak dengan Kerajaan China.

Oleh yang demikian, kami mendesak supaya Dato’ Seri Najib Tun Razak membentangkan di Parlimen 3 kajian ini iaitu PFS, FS dan FID sebelum sebarang komitmen diberikan kepada Kerajaan China kerana jumlah RM55 bilion adalah jumlah yang besar dan perlu diluluskan Parlimen.

Pun begitu, kami khuatir Dato’ Seri Najib Tun Razak tidak akan menghormati Parlimen dan tidak mengendahkan desakan ini. Oleh itu, kami akan menubuhkan satu pasukan yang terdiri dari pakar-pakar dari kalangan orang ramai untuk menjalankan sendiri satu PFS untuk dibentangkan kepada rakyat dalam tempoh 30 hari dari sekarang.

RAFIZI RAMLI, AHLI PARLIMEN PANDAN
DR HATTA RAMLI, AHLI PARLIMEN KUALA KRAI
WONG CHEN, AHLI PARLIMEN KELANA JAYA
DR ONG KIAN MING, AHLI PARLIMAN SERDANG

20 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ini baru betul gadai negara dengan isi-isinya sekali.

    ReplyDelete
  3. Mung mari kulum konet aku dulu arr.. lepas tu lantak kau laa nak buat apa pong...

    ReplyDelete
  4. muka macam sial ... bapa kepada segala syaitan ...

    ReplyDelete
  5. wow.....ni baru namanya gali kubur sendiri...oops...kurang tepat...gali kubur utk rakyat skali...haa....

    ReplyDelete
  6. Takutnya dgn situasi skrng ini.
    Semakin huru-hara Malaysia skrng ini.
    Kenapa pihak berkuasa negara tidak membantah setiap kepincangan skrng ini.
    Apa akan jadi selepas ini?
    Siapa yg akan selamatkan bumi Malaysia ini.

    ReplyDelete
  7. Takutnya dgn situasi skrng ini.
    Semakin huru-hara Malaysia skrng ini.
    Kenapa pihak berkuasa negara tidak membantah setiap kepincangan skrng ini.
    Apa akan jadi selepas ini?
    Siapa yg akan selamatkan bumi Malaysia ini.

    ReplyDelete
  8. Takutnya dgn situasi skrng ini.
    Semakin huru-hara Malaysia skrng ini.
    Kenapa pihak berkuasa negara tidak membantah setiap kepincangan skrng ini.
    Apa akan jadi selepas ini?
    Siapa yg akan selamatkan bumi Malaysia ini.

    ReplyDelete
  9. Inilah tanda-tanda akhir zaman

    ReplyDelete
  10. Hutang negara skrg ni dh mencecah RM1Trillion dah..tambah hutang plak RM55Billion..interest per year × 1% = RM10Billion ++
    Risaunya aku..apa akn jadi pd ank cucu aku nnt..

    ReplyDelete
  11. Sebab semua keputusan bukan najib buat. Rosmah yang buat. Makin jahanam malaysia bila anak beranak rosmah yang perintah. Najib dah bertukar jadi Najis......

    ReplyDelete
  12. Lps nie duit ringgit boleh jual ikot timbang kati la.. Da mmg ada tanda2

    ReplyDelete
  13. Sangat sukar untuk mendapat dana untuk projek infrastruktur yang besar. Jika ada sumber yang hendak membiayainya kita patut bersyukur. Kita yang bukan pakar ekonomi pun boleh mengagak faedah yang akan dikecapi rakyat Malaysia terutama di pantai timur semenanjung bila ia siap.

    ReplyDelete
  14. Ya allah, apa la nasib malaysia camni, nanti jadi macam singapore pulak, mana singaporean pun xnampak sbb ramai sangat foreign people....pandang kanan kiri, ada sajer org china, bangla, india dan juga philipinos...

    ReplyDelete
  15. hanya mampu brdoa saja agar pmimpin yg zalim cam nie tumbang....

    ReplyDelete
  16. (Viral). Terbukti. Duduk Diam Dapat Duit. Peluang Pelaburan International Platform. Modal RM 4,600 Potensi Pendapatan RM 600,000

    Profit Investment USD 1,000,000 Dalam 6 Bulan. WhatsApp utk Bukti. 


    Assalamualaikum, 

    Channel dicipta untuk sesiapa yang berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) walaubagaimanapapun withdrawal boleh dilakukan pada bila2 masa. 

    Mengapa saya sarankan Minima 3 tahun? 

    Mari lihat potensi investment anda.... 

    >> Investment at joining USD1,000 .... 
    >> Investment grow by 2 times within 6 months (USD 2,000) 
    >> Investment grow by 4.65 times within 12 months (USD 4,650) 
    >> Investment grow by 10.76 times within 18 months (USD 10,760) 
    >> Investment grow by 24.89 times within 24 months (USD 24,890) 
    >> Investment grow by 57.57 times within 30 months (USD 57,570) 
    >> Investment grow by 153.15 times within 36 months (USD 153,150) 

    Bayangkan....USD1000 pada bulan permulaan menjadi USD 1000 x 153.15 pada bulan 36 = USD153,150 = RM658,545 

    Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
    Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

    Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

    Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

    Feb 2014 : 21.35% 
    Mar 2014 : 18.47% 
    Apr 2014 : 18.18% 
    Mei 2014 : 20.01% 
    Jun 2014 : 16.38% 
    Jul 2014 : 21.35% 
    Aug 2014 : 19.31% 
    Sept 2014 : 18.78% 
    Okt 2014 : 21.19% 
    Nov 2014 : 30.00% 
    Dec 2014 : 25.13% 

    Jan 2015 : 22.98% 
    Feb 2015 : 23.53% 
    Mar 2015 : 31.13% 
    Apr 2015 : 29.94% 
    Mei 2015 : 27.27% 
    Jun 2015 : 22.53% 
    Jul 2015 : 26.12% 
    Aug 2015 : 19.83% 
    Sept 2015 : 24.80% 
    Okt 2015 : 19.79% 
    Nov 2015 : 19.79% 
    Dec 2015 : 14.50% 

    Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

    Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

    Bagaimanakah RM 4,600 boleh menjadi sehingga RM 600,000 dalam 3 tahun? 


    Unjuran Keuntungan Modal RM 4,600 = USD 1000 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
    ======================================================= 

    Bulan 0 = RM 4,600.00 
    Bulan 1 = RM 5,290.00 
    Bulan 2 = RM 6,083.50 
    Bulan 3 = RM 6,996.00 
    Bulan 4 = RM 8,045.40 



    Bulan 12 = RM 24,611.20 
    BULAN 13 = RM 28,302.80 
    Bulan 14 = RM 32,548.20 
    Bulan 24 : RM 131,675.80 
    Bulan 25 : RM 151,427.20 




    ==================== 
    Bulan 36 : RM 612,607.40 

    ==================== 

    Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Prodesional ini:- 

    Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan mebawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

    Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 

    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)
    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 
    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 

    DAFTAR PERCUMA

    IGOFX KL 
    http://igofx.com/?code=357423
     

    Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) untuk profit 15% ke 25% Sebulan

    ReplyDelete
  17. Yang buat pinjaman.menteri kewangan

    ReplyDelete