advertiser

Monday, 19 September 2016

Ungkapan Hadi Awang bab melutut terlalu angkuh dan sombong, sesungguhnya masa akan menentukan..!!

TERLALU ANGKOH DAN SOMBONG-MASA AKAN MENENTUKAN
Jamaludin Jamalu

JIKA pemimpin berjiwa besar ia tidak bercakap seangkuh itu. Bukan sekadar angkuh sekaligus memperlihatkan jiwa kesombongan yang membuak-buak, semacam jadi-jadian. Menifestasinya menyerlah jiwa yang gundah gulana, resah dan gelisah. Tidak lansung memperlihatkan kematangan seorang pemimpin yang berjiwa besar. Apatah lagi untuk saling hormat menghormati antara rakan-rakan seperjuangan yang berbeda pendapat.

Saya masih ingat ditakkala alam remaja saya di era 1908an. Pro profesional inilah yang berjuang mengangkat martabat Pas di persada politik negara. Asalnya partai lebai pondok yang hanya manpu berpancak silat di Pantai Timur Kelantan/Terengganu. Merekalah yang menjulang era kepimpinan ulama. 

Dewan Pemuda Pas bermesyuarat di al Marsiah Bukit Mertajam sekitar tahun 1982 yang sempat saya ikuti, di mana kelompok profesional inilah yang bersama mengangkat konsep kepimpinan ulama dinobatkan sebagai institusi tertinggi dalam Pas. Tanpa mereka, saya fikir Hj Hadi tidak akan melonjak naik sepertimana hari ini. Sekaligus mereka jugalah yang menjadi elemen penting menjadikan Pas terkenal dewasa ini.

Shabas sdr Salehuddin, khabarkan kepada beliau, kita tidak akan melutut lagi. Kerena tidak rela untuk melutut di kakinyalah maka lahir Amanah Negara. Benar kita hanya melutut kepada AllahSWT, bukan mana-mana individu bernama manusia.Jangan gusar dengan gertakan kosong itu. Sesungguhnya lidah yang tidak bertulang itu terlalu mudah untuk memetik hujah dan kata-kata. 

Awas sekali pun kita tidak bertitelkan ulama, namun biar kita belajar beradap bila hendak menyusun kata-kata. Kerana disebalik susunan kata-kata itu ia mengundangkan makna yang cukup besar pada nilaian orang ramai terhadap si penutur itu. Apatah lagi si penutur itu bertitelkan ulama pula. Jangan kita menempatkan diri kita untuk dihina dan diperlekehkan dengan ungkapan dan kata-kata yang nilainya tidak dihormati lagi.

Masih terkenang, aktivis lama dalam Pas era 80an, Sdr Mustafa Kadir, Prof Dr Mustafa Saharum, Sdr Khalid Samad, Sdr Mohamad Sabu, Almarhum Hj Suhaimi Ahmad, Sdr Mohd Najib Fahmi Yahaya, Datuk Mahfu Hj Omar, Usta Mohamad Hussin dan ramai lain. Mudah mudahan mereka tetap mengenangi waktu-waktu Pas di martabatkan demi kecintaan bersama bagi memperkukuhkan masa depan kepimpinan ulama dalam Pas.

No comments:

Post a Comment